Succesvol ondernemen met autisme of HSP: hoe doe je dat?
- arankakuin
- 17 feb
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 17 mrt
Ondernemen klinkt voor de een heel aantrekkelijk, terwijl de ander er zenuwachtig van wordt. Het ondernemerschap brengt naast vrijheid namelijk ook uitdagingen met zich mee. Ook wanneer je autisme hebt of hoogsensitief (HSP) bent. Hoe weet je of het ondernemerschap iets voor jou is en waar moet je rekening mee houden? In dit blog ontdek je de voor- en nadelen en waar je op kunt letten, zodat jij vanuit rust en plezier een succesvolle onderneming runt.

De voordelen van ondernemen als je prikkelgevoelig bent
Laten we beginnen met de voordelen die het ondernemerschap met zich meebrengen. Zo kun je denken aan:
· Werkomgeving: je kiest zelf je werkplek. Geen TL licht, grote kantoortuinen of collega’s die je op onverwachte momenten kunnen aanspreken. Wel een rustige fijne werkplek, waar jij behoefte aan hebt. En je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om andere ondernemers op te zoeken wanneer je daar wel behoefte aan hebt.
· Werkdagen en werktijden: jij bepaalt hoelaat je werkdag begint en klaar is. Jij deelt je dag in, zodat deze bij jouw ritme past.
· Eigen tempo: jij bepaalt wanneer je productief bent en past jouw dag daar op aan.
· Focus op je sterke kanten: doe vooral waar je goed in bent, je kunt jouw werk zo inrichten dat het goed bij jouw talenten en interesses aansluit.
· Minder sociale belasting: geen collega’s die onverwacht aan je bureau staan, of borrels waarbij verwacht wordt dat je aanwezig bent. Jij bepaalt met wie je samenwerkt en hoe dat eruit ziet.
· Werk op basis van energiebalans: minder werkdruk want jij laat je energieniveau bepalen wat voor jou haalbaar is op die dag en wat goed voelt.
Uitdagingen waar je rekening mee moet houden
Naast deze voordelen zijn er ook uitdagingen die je tegen kunt komen wanneer je ervoor kiest om je eigen bedrijf te starten:
· Kaders: er is niemand die bepaalt hoe jij je werk doet, wanneer het af is en goed genoeg is. Jij bent degene die de kaders stelt en zelfstandig zal moeten kunnen werken.
· Structuur en planning: wanneer je geen vast ritme hebt, kan het lastig zijn om in actie te komen of juist tijdig te stoppen met een taak. Het kan een uitdaging zijn om je tijd goed te verdelen.
· Energiebalans: als je prikkelgevoelig bent, zijn onderprikkeling en overprikkeling valkuilen waar je in kunt trappen. Door niet in actie te komen of juist door te schieten in je werk.
· Acquisitie en netwerken: het verkrijgen van nieuwe klanten kan ongemakkelijk of vermoeiend zijn.
· Financieel: je hebt geen zekerheid als het gaat om inkomen, hier moet je zelf voor zorgen.
· Omgaan met onverwachte veranderingen: als ondernemer zul je flexibel moeten zijn, als je graag voorspelbaarheid hebt, kan dit lastig voor je zijn.
Natuurlijk zijn er ook manieren om de uitdagingen te verkleinen en zoveel mogelijk rust en plezier voor jezelf te creëren in je werkweek.
Tips om succesvol te ondernemen, wanneer je kenmerken hebt van autisme of HSP
· Plannen: zorg voor een planning dat bij jou past. Een vaste dag of weekstructuur kan hierbij helpend zijn. Plan daarbij voldoende rustmomenten, zodat je niet overweldigt raakt.
· Delegeer: besteed taken uit waar je zelf niet goed in bent of wat jou veel energie en tijd kost. Zo houd je meer energie over voor de leukere werkzaamheden.
· Werkplek: creëer een werkplek waar jij je goed voelt. Je kunt de verlichting of kleuren aanpassen en bijvoorbeeld zorgen voor zacht licht.
· Sociaal contact: onderzoek welke vorm van communicatie het beste voor jou werkt en hanteer dat als vaste werkwijze. Misschien stuur je liever een e-mail dan dat je belt. Wees hierover ook duidelijk naar je klanten, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Wanneer je twijfelt of je te direct bent en of je bericht duidelijk genoeg is, kun je deze altijd laten nalezen door iemand anders voordat je het verstuurt.
· Energie: bewaak je energie door regelmatig pauzes in te lassen en even iets anders te doen. Doe bijvoorbeeld een dansje, wandel een stukje of knuffel met je huisdieren. En vergeet ook niet naar het toilet te gaan, te eten en te drinken.
· Financieel: zorg dat je een buffer hebt zodat je bij maanden met minder omzet niet in de stress komt. Ook kan het helpen om een ‘plan B’ te hebben: wat te doen in zo’n maand om weer terug op de rit te komen.
· Tools: er zijn verschillende manieren om je werk makkelijker te maken. Naast het plannen, kun je timers gebruiken of andere tools om je projecten te managen en overzicht te bewaren.
Ondernemen op jouw voorwaarden
Het ondernemerschap kan ontzettend leuk zijn en goed voor je uitpakken, wanneer je op jouw eigen voorwaarden kunt werken. Het is belangrijk om alert te zijn op de uitdagingen en te weten wat jij nodig hebt om lekker in je vel te zitten zodat je succesvol kunt zijn. Door de juiste structuur, zelfkennis en een goede energiebalans kun je jouw eigen onderneming opbouwen waar je echt van kunt genieten. Het is immers per persoon verschillend wat wel en niet werkt!
Denk je na het lezen van deze blog: let's go, maar waar begin ik en hoe pak ik dat aan?
Plan dan een gratis werkgeluk check-in en zet de eerste stap naar plezier en rust in je onderneming.
Comments